Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε)
Πειραιάς 4.10.2010



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η προχθεσινή επίσκεψη της Κινεζικής ηγεσίας στο Προβλήτα ΙΙ (ΣΕΠ-COSCO) ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία θέτουν επί τάπητος βασικά ερωτήματα προς τη Διοίκηση του ΟΛΠ και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ποιος ο ρόλος του Προβλήτα Ι του ΟΛΠ ? Υπάρχει πολιτική ανάπτυξής του στα πλαίσια του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος ή θα αποτελέσει παράρτημα του Προβλήτα ΙΙ (ΣΕΠ), όπως προφανώς είχε σχεδιαστεί και επιθυμεί διακαώς η COSCO?

Ποιος επέβαλλε το Σάββατο 2.10.2010 να διακοπεί η λειτουργία του Προβλήτα Ι (ΟΛΠ), επειδή η COSCO οργάνωνε πανηγύρι στο δικό της επιχειρησιακό χώρο (Προβλήτας ΙΙ – ΣΕΠ)? Με ποιά αιτιολογία μια επιχείρηση κλείνει, επειδή πργματοποιείται εκδήλωση σε άλλη επιχείρηση ? Ποιος θα πληρώσει το κόστος της διακοπής και πως θα αιτιολογηθεί στους πελάτες του ΟΛΠ η αυθαίρετη διακοπή λειτουργίας του ? Το γεγονός αυτό δείχνει στοιχεία υποτέλειας προς τη COSCO και πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος του ΟΛΠ προς τους πελάτες του.

Δικαιούται ο ΟΛΠ να αναζητήσει πελάτες, να κλείσει συμφωνίες συνεργασίας ή όλα αυτά τίθενται υπό την έγκριση της COSCO?

Έχει το δικαίωμα ο ΟΛΠ να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, όπως τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό ή θα πρέπει να ασκεί πολιτική υπό τους περιορισμούς και το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει η COSCO ?

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ βλέπουν με απογοήτευση, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση τη συνεχή υπονόμευση της επιβίωσης και πολύ περισσότερο της ανάπτυξης του ΟΛΠ. Αντιλαμβάνονται και ανησυχούν βάσιμα ότι όλα υποτάσσονται στις επιδιώξεις της COSCO, η οποία εκτός από τις διακηρύξεις της για επενδύσεις αυτό που κάνει είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση του εισαγωγικού και εξαγωγικού φορτίου της χώρας και η προσπάθεια μετατροπής του Προβλήτα Ι σε δική της «αυλή».

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά, επίσης, ότι η ΣΕΠ - COSCO στο «προτεκτοράτο» της δεν σέβεται την εργασιακή νομοθεσία της χώρας, όπως τις ΣΣΕ και τους Κανονισμούς Εργασίας και καταπατεί παράφορα το δικαίωμα της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης των εκεί εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Ο Πειραιάς, «το σμαράγδι της Μεσογείου», δεν μπορεί να γίνει βορά των κινέζικων συμφερόντων.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΛΠ και τα ανώτερα στελέχη του να υποστηρίξουν με σθένος τα συμφέροντα, την επιβίωση και την προοπτική του Οργανισμού. Να αντιμετωπίσουν τις αυθαίρετες, προκλητικές και εξωπραγματικές απαιτήσεις της COSCO –ΣΕΠ. Αυτό είναι το χρέος τους, αυτή είναι η υποχρέωσή τους και από πολιτικής και από νομικής πλευράς.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει την προκλητικά μεροληπτική συμπεριφορά της υπέρ της COSCO. Η αναζήτηση ξένων επενδύσεων μπορεί να γίνει με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα, αλλά πρωτίστως με βάση την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος της χώρας.

Ως εργαζόμενοι του ΟΛΠ δηλώνουμε κατηγορηματικά, όπως έχει δείξει η ιστορική διαδρομή μας, πως δεν θα ανεχθούμε την υπονόμευση και τη διάλυση του ΟΛΠ, ως συνέχεια της εκποίησης του προβλήτα ΙΙ στη COSCO.

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ !

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να μετατραπεί ο ΟΛΠ σε προβληματική επιχείρηση και να εκποιηθούμε κι εμείς οι εργαζόμενοι μαζί με τα περιουσιακά του στοιχεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ο Προβλήτας Ι και ο ΟΛΠ συνολικά να αναπτυχθούν με κατάλληλες υποδομές και ανωδομές, με προσέλκυση νέων φορτίων και νέες εμπορικές συμφωνίες, έτσι ώστε ο ΟΛΠ, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, να παραμείνει ισχυρός παράγοντας των λιμενικών πραγμάτων στο Πειραιά.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απαντήσουμε επί του πρακτέου
ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.





ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ


Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας




Γ. Γεωργακόπουλος Στ. Μπαλαμπανίδης Γ. Σπανόπουλος