Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΜΥΛΕ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. ΚΑΤΣΕΛΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ. Υ. Λ. Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
Πειραιάς 05.11.2009




Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Η σημερινή δήλωση της Υπουργού κας Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στη πόλωση και το αδιέξοδο.

Η νομιμοποιητική βάση των εργαζομένων, την οποία επικαλείται η κα Υπουργός, είναι οι ΑΓΩΝΕΣ που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και των παρεπόμενων χαριστικών διατάξεων που συνθέτουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς.

Η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε συμπαρασταθεί στον ΑΓΩΝΑ αυτό, δεσμεύτηκε για διαπραγμάτευση επί του συνόλου της σύμβασης παραχώρησης με γνώμονα το Δημόσιο και Κοινωνικό Συμφέρον και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, προϋπόθετε τον διάλογο για την δεσμευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με αιχμή την κατοχύρωση των Εργασιακών Σχέσεων και του Δημόσιου Ελέγχου του Λιμανιού.

Ο διάλογος αυτός δεν έγινε με ευθύνη της κας Υπουργού και φυσικά καμία δέσμευση δεν υπήρξε. Η μια και μοναδική συνάντηση δεν αποτελεί, φυσικά, διάλογο.

Η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοικτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της Κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς νέα τετελεσμένα.

Αυτό σημαίνει επέκταση του καθεστώτος λειτουργίας του Σ. ΕΜΠΟ, που συμφωνήθηκε στις 17/10/2009, μέχρι τις 15/1/2010, δηλ. όσο χρόνο θα απαιτηθεί για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος.

Σήμερα απαιτείται Υπευθυνότητα και Συνέπεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ΑΓΩΝΙΟΥΝ για το εργασιακό τους μέλλον, έχουν αποδείξει και την υπευθυνότητα και τη συνέπεια.

Το ίδιο αναμένουμε και από την Κυβέρνηση.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜ. Υ. Λ. Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ