Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΥΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
( ΟΜ.Υ.Λ.Ε )
Πειραιάς 21.02.2011


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Ένα και πλέον χρόνο από την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ στη COSCO (ΣΕΠ) και ένα εξάμηνο από τη λειτουργία του Προβλήτα Ι του ΟΛΠ επαληθεύονται οι θέσεις μας ότι πρόκειται για μια αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία λειτουργεί σε βάρος της απασχόλησης και του δημόσιου συμφέροντος.

Η πολυδιαφημιζόμενη επένδυση από την COSCO αποδεικνύεται «άνθρακας».

Ξεπουλήθηκε ο Προβλήτας ΙΙ και ταυτόχρονα ο ΟΛΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει στη κατασκευή του Προβλήτα Ι, η οποία έφθασε πέρα και έξω από κάθε προϋπολογισμό στα 190 εκ. ευρώ από κεφάλαια του ΟΛΠ, αλλά και δανειακά κεφάλαια που επιβαρύνθηκε ο ίδιος ο ΟΛΠ.

Κανένα νέο φορτίο δεν πρόσθεσε στον Πειραιά η COSCO. Απεναντίας διεκδικεί ως «προίκα» τα υπάρχοντα φορτία επιδιώκοντας έτσι να καταστεί μονοπωλιακός διαχειριστής του Λιμανιού. Γι’ αυτό άλλωστε απαιτεί ουσιαστικά να μην προχωρήσει ο ΟΛΠ σε καμία εμπορική συμφωνία όσον αφορά τον Προβλήτα Ι και συνεπώς να οδηγηθεί στον αφανισμό.

Αποκαλύπτεται καθημερινά ότι στοχεύουν στην απορρόφηση και του Προβλήτα Ι επικαλούμενοι «άγραφες» συμφωνίες και ξεχνώντας τις θεωρίες περί ανταγωνισμού.

Αρωγός σ’ αυτή τη προσπάθεια έρχεται ο υπεύθυνος Ναυτιλίας της ΝΔ, ο οπoίος με σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή μεταβάλλεται σε Γραφείο Τύπου της COSCO και βάλλει ευθέως κατά των συμφερόντων του Δημόσιου ΟΛΠ και του Δημόσιου συμφέροντος.

Η σημερινή Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΛΠ όχι μόνο δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν τη Σύμβαση Παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ, όπως είχαν δεσμευτεί, αλλά υποτάσσονται στις ορέξεις της COSCO και δεν υπερασπίζονται έμπρακτα και σθεναρά τα συμφέροντα του ΟΛΠ.

Η συμφωνία με την MSC πάει κι έρχεται εδώ και μήνες με καταφανή τη προσπάθεια να μη δυσαρεστηθούν οι της COSCO, οι οποίοι θέλουν να πνίξουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ΟΛΠ. Η όλη συμπεριφορά και τακτική του ΟΛΠ θυμίζει σχέση εξάρτησης και υποτέλειας προς τη COSCO.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ έχει έναν σαφή προσανατολισμό σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Έτσι ανακύπτουν εύλογες και βάσιμες ανησυχίες ότι ο ΟΛΠ δι’ αυτής της οδού και δια μελλοντικών παραχωρήσεων τείνει να απαλλαγεί από τις παραγωγικές και κερδοφόρες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η βιομηχανία θυγατρικών εταιριών, οι οποίες αποτελούν πληγή πρόσθετων δαπανών σε μια δύσκολή οικονομική περίοδο, ενώ ουσιαστικά δεν παράγουν κανένα έργο.

Τι εμποδίζει, αλήθεια, τον ενιαίο και αυτόνομο ΟΛΠ να ασκεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του και ποιά η ανάγκη σύστασης θυγατρικών σε δραστηριότητες που ήδη ασκεί και μπορεί να ασκήσει ο ίδιος ΟΛΠ ?

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος με ψεύτικα και παραποιημένα στοιχεία προσπαθεί κατ’ επανάληψη να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο και να βαφτίσει κάθε σημερινή δραστηριότητα του ΟΛΠ ζημιογόνα. Αυτό ασφαλώς δεν είναι αθώο, αλλά κρύβει σκοπιμότητες εκχωρήσεων βασικών δραστηριοτήτων.

Η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, μετά την εγκληματική παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του Προβλήτα Ι, αλλά και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, καθώς και τις συνεχείς αστοχίες της Διοίκησης βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ιδιαίτερη ευθύνη φέρει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος εμφανίζει ανεπάρκεια στη διαχείριση ενός μεγάλου οργανισμού και καθημερινά οδηγεί σε αποφάσεις που επιβαρύνουν τον Οργανισμό.

Η συμφωνία των επτά (7) σημείων που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2009 βρίσκεται σε ορισμένα βασικά ζητήματα ανεφάρμοστη με ευθύνη της Διοίκησης. Παράλληλα υπήρξε δραματική μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Ο Οργανισμός κάθε μέρα ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ευρισκόμενος σε μια θέση μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η κατάσταση, όπως περιγράφεται παραπάνω, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Απαιτείται αλλαγή προσανατολισμού.
Απαιτούνται λύσεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Να σταματήσει η αναβλητικότητα και να οριστικοποιηθούν άμεσα οι εμπορικές συμφωνίες στον Προβλήτα Ι, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να στηριχθεί η οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική του ΟΛΠ.

Να περιοριστεί η πολιτική δαπανών στις απολύτως αναγκαίες στον παραγωγικό τομέα εκμετάλλευσης. Ούτε ένα ευρώ για μελέτες, συμβούλους και έργα μη παραγωγικά.

Πρώτη προτεραιότητα η οικονομική αναστήλωση του ΟΛΠ μετά τον ακρωτηριασμό που υπέστη με την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ.

Η εξαγγελθείσα ενοποίηση των Λιμανιών να μην χρησιμοποιηθεί ως άμεση ή έμμεση εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και των άλλων Λιμανιών ή την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η διαχείριση και η ανάπτυξη των Λιμανιών είναι έργο των Δημόσιων Οργανισμών.

Η δημοσιοποίηση των θέσεων της ΟΜ.Υ.Λ.Ε, σ’ αυτή τη δύσκολή συγκυρία, έχει ως στόχο να καταστήσει όλους τους εργαζόμενους κοινωνούς της προσπάθειας που καταβάλλουμε, εδώ και ένα χρόνο περίπου, για τον επιδιωκόμενο προσανατολισμό της εταιρίας και ταυτόχρονα να προειδοποιήσουμε τη Διοίκηση, για μια ακόμη φορά, πως δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή τη κατάσταση.

Θα αναλάβουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και ΔΡΑΣΕΙΣ
για να υπερασπιστούμε το Συμφέρον του ΟΛΠ και των εργαζομένων