Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΕΠ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)

Πειραιάς 06.05.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 σημειώθηκε ένα νέο εργατικό ατύχημα, με ένα βαρύ τραυματισμό ενός εκπαιδευόμενου εργαζόμενου, στο Προβλήτα ΙΙ του Λιμανιού του Πειραιά, τον οποίο εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται η ΣΕΠ (COSCO).

Το Μεσαιωνικό Καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που έχουμε καταγγείλει με συνεχείς παρεμβάσεις μας από τη θέσπιση της Σύμβασης Παραχώρησης, αλλά και αργότερα με την εγκατάσταση της COSCO στον Προβλήτα ΙΙ, αποδεικνύεται καθημερινά στη πράξη.

Ο Προβλήτας ΙΙ είναι ο μοναδικός στη Ευρώπη που λειτουργεί χωρίς Κανονισμό Εργασίας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και χωρίς την ύπαρξη Συνδικαλιστικού Φορέα. Για όλα αυτά έχουν υπάρξει επανειλημμένες αναφορές από την ΟΜ.Υ.Λ.Ε και από το IDC (Παγκόσμιο Δίκτυο Εργαζομένων στα Λιμάνια).

Όπως είχαμε αναδείξει στον τρίχρονο αγώνα μας κατά της παραχώρησης έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ασύδοτο εργασιακό και επιχειρησιακό καθεστώς που δεν σέβεται το Σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους, ενώ κυριαρχεί ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία.

Για τη κατάσταση αυτή έχει πρωτίστως την ευθύνη η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ που ψήφισε την αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης, αλλά και η σημερινή Κυβέρνηση, που όχι μόνο την υλοποιεί, αλλά έχει παραδοθεί γενικότερα στις προκλητικές απαιτήσεις της ΣΕΠ (COSCO).

Σχετικά με το πρόσφατο εργατικό ατύχημα το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, η Επιθεώρηση Εργασίας και το Λιμεναρχείο καλούνται να απαντήσουν πότε έλαβαν γνώση για το συμβάν και παράλληλα να δώσουν πλήρη απάντηση για τις συνθήκες και τα αίτια που έγινε το ατύχημα, καθώς και για το καθεστώς εκπαίδευσης των νέων χειριστών.

Απαιτείται να υπάρξει Κανονισμός Λειτουργίας και ΣΣΕ, καθώς και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον Προβλήτα ΙΙ, ώστε να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και η Εργατική Νομοθεσία.

Απαιτείται, επίσης, να δοθεί τέλος στην εργασιακή βαρβαρότητα που επικρατεί στον Προβλήτα ΙΙ.

Οι εργαζόμενοι στον Προβλήτα ΙΙ δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι τα θύματα ενός αποικιοκρατικού και μεσαιωνικού καθεστώτος. Δεν μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας της COSCO.

ΤΟ ΔΣ ΟΜΥΛΕ