Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΕΡΓΙΑ 12ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
________________________________________
Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα, 
Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail : omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr

        Πειραιάς 09.11.2015               

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή στην Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ της 12ης Νοεμβρίου 2015

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν και συνεχίζουν να ακολουθούνται από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την Τρόϊκα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) όχι μόνο δεν θεράπευσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά οδήγησαν σε κατάρρευση την οικονομία και την κοινωνία.

Οι αγώνες των εργαζομένων, όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλαν στην ανατροπή Κυβερνήσεων, όχι όμως και στην αλλαγή πολιτικής.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έφεραν ελπίδες και πολλές υποσχέσεις, οι οποίες γρήγορα διαψεύστηκαν. Η ελπίδα έφερε την «δημιουργική ασάφεια», η οποία μεταβλήθηκε σε «τρομοκρατική ασάφεια» και τελικά μετατράπηκε στο τρίτο μνημόνια, το οποίο, σωρευτικά με τα προηγούμενα δύο μνημόνια, διαλύει και καταστρέφει τις κατακτήσεις χρόνων των δυνάμεων της εργασίας.

Η χώρα έχει περιέλθει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, στην παγίδα του χρέους, στην παρατεταμένη λιτότητα και στην κρίση ρευστότητας.

Η κοινωνική ασφάλεια, η οποία κατακτήθηκε με αγώνες, συστηματικά γκρεμίζεται. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, οδηγεί σε αδυναμία συνταξιοδότησης μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα, με τις συνεχείς μειώσεις, μετατρέπει την σύνταξη σε επίδομα φτώχειας.

Οι εργασιακές σχέσεις σταδιακά αποσαρθρώνονται και ο θεσμός των ΣΣΕ ουσιαστικά καταργείται. Οι φοροκαταιγίδα και τα συνεχή χαράτσια λεηλατούν το οικογενειακό εισόδημα και οδηγούν τα νοικοκυριά σε απόγνωση. Το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει φορολογική ασυλία, ενώ διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ο αγροτικός πληθυσμός.

Ο δημόσιος πλούτος της χώρας έχει βγεί στο σφυρί και η σημερινή κυβέρνηση, διαψεύδοντας τις προγραμματικές της θέσεις, επιταχύνει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ξεπουλώντας Λιμάνια, Αεροδρόμια, Τραίνα, ενέργεια κ.ά.

Ως εργαζόμενοι στα Λιμάνια βιώνουμε εδώ και χρόνια τον εφιάλτη του ξεπουλήματος και της διάλυσης των Λιμανιών.  Παρά την ΑΝΤΙΘΕΣΗ αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων η Κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική της απαξίωσης όλων των Λιμανιών με άπνοια επενδύσεων, δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ιδιαίτερα με την πολιτική πώλησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ παραδίδει την Δημόσια Αρχή και τις κρίσιμες και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη λιμενικές δραστηριότητες σε ξένους κρατικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Παραδίδει την τιμολογιακή πολιτική στην Ακτοπλοΐα, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, μεταφέροντας έτσι νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στην ΣΕΠ(COSCO) από παράνομες φοροαπαλλαγές,  παρά την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ. Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα με την απαράδεκτη προνομιακή και επιλεκτική συμπεριφορά της απέναντι στην COSCO, ξεχνώντας όλα, όσα έλεγε ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια.

Ως ΟΜ.Υ.Λ.Ε, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική, έχουμε οργανώσει δεκάδες κινητοποιήσεων και αγωνιστικών δράσεων και σ’ αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

Μετά τις πανλιμενικές κινητοποιήσεις μας στις 21 και 22 Οκτώβρη συνεχίζουμε με την συμμετοχή μας στην Πανελλαδική 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.

Η Απεργία της 12ης Νοεμβρίου είναι μια καθοριστική αγωνιστική δράση για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην Τρόϊκα. Να διαδηλώσουμε την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ στην πολιτική που εξαθλιώνει την κοινωνία και ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο. Να διαδηλώσουμε την ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ αυτή την πολιτική.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 12ης Νοεμβρίου
και στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ 
θα συμμετέχουν στην κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων
 που θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 πμ.

Οι εργαζόμενοι στα άλλα Λιμάνια 
θα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.