Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19.10.2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
________________________________________
Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα, 
Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail : omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr

             Πειραιάς 19.10.2015               
                 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Προς τα Μέλη της Ομοσπονδίας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια διεξάγουμε έναν μεγάλο ΑΓΩΝΑ κατά της ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος, αλλά και της απαξίωσης των Λιμανιών.

Μετά την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» στον ΟΛΠ η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις αρχές του 2014 προχώρησε στην Προκήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε έναν ανένδοτο αγώνα στο πολιτικό, κοινωνικό, νομικό και κυρίως αγωνιστικό επίπεδο. Με τεκμηρίωση και επιχειρήματα αποκαλύπταμε κάθε πτυχή του ζητήματος. Μαζί οργανώσαμε δεκάδες απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα αναδεικνύαμε την πλήρη απαξίωση των Λιμανιών με την άπνοια επενδύσεων, την εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την δραματική μείωση του προσωπικού.

Εντάσσαμε πάντα τον αγώνα των Λιμανιών στον γενικότερο αγώνα ανατροπής της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής.

Ο αγώνας αυτός εμπόδισε την Κυβέρνηση Σαμαρά να υλοποιήσει, όπως προγραμμάτιζε, την πώληση των μετοχών και συνέβαλλε στην ανατροπή της.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε αρχικά μεγάλα χαμόγελα για τις εξελίξεις στα Λιμάνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα γενικότερα θέματα, όπως το θέμα της ΣΣΕ, τις εργασιακές σχέσεις κ.ά. Πολύ σύντομα, όμως, οι προσδοκίες και οι ελπίδες διαψεύστηκαν.

Η εισπρακτική πολιτική πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ συνεχίζεται με το ίδιο αρχικό σχέδιο, οι ΣΣΕ ασφυκτιούν στο ίδιο περιοριστικό πλαίσιο και η απαξίωση των Λιμανιών συνεχίζεται χωρίς να γίνονται προσλήψεις.

Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου είναι λάθος και εγκληματική πολιτική πράξη για την χώρα, η Κυβέρνηση προχωράει στην πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Συνάδελφοι,

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής θα είναι δραματικές για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις πόλεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Κυρίως, όμως, θα είναι δραματικές για τις εργασιακές μας σχέσεις. Η εμπειρία που μας κατέθεσαν οι συνάδελφοι από την Αγγλία στην συνεδρίαση του IDC για τις εργασιακές επιπτώσεις στα Λιμάνια που εφαρμόστηκε παρόμοιο Θατσερικό μοντέλο είναι αποκαλυπτική.

Σήμερα η Κυβέρνηση επιχειρεί με νομικές ακροβασίες και πολιτικά ατοπήματα να ξαναζωντανέψει με «φτιασιδώματα» τους δύο διαγωνισμούς, πολιτικά και νομικά νεκρούς και να εμπεδώσει στα Λιμάνια την πλέον σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία δέχεται μια καταιγίδα νέων αντιλαϊκών μέτρων με νέα φοροεπιδρομή και δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Συνάδελφοι,

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση είμαστε αναγκασμένοι να βαδίσουμε με νέα ένταση τον δρόμο του ΑΓΩΝΑ. Να επαναθεμελιώσουμε την στρατηγική μας στο πολιτικό, κοινωνικό, νομικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Σε όλες τις μάχες που δώσαμε μέχρι σήμερα σταθήκαμε όρθιοι και ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε μέσα από τους ΑΓΩΝΕΣ μας.

Διεκδικούμε :

Να αποσυρθούν οι προκηρύξεις πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Να σταματήσει η τεχνητή απαξίωση των Λιμανιών.
Να αναπτυχθούν τα Λιμάνια με επενδυτικές πρωτοβουλίες και να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και ΣΣΕ.
Να θεμελιώσουμε τον ισχυρό Δημόσιο Χαρακτήρα των Λιμανιών
Να εμπεδωθεί μια αρμονική σχέση με τις επιλιμένιες πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ με νέες κινητοποιήσεις.

Τετάρτη 21/10 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από την έναρξη του ωραρίου μέχρι 10:30 πμ και αγωνιστική παρουσία στα κτίρια Διοίκησης των Οργανισμών.
Πέμπτη 22/10 24ωρη Πανλιμενική ΑΠΕΡΓΙΑ, συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, ώρα 11:00 πμ και πορεία στο Υπ. Ναυτιλίας.

ΟΛΟΙ στον ΑΓΩΝΑ
Τώρα είναι επιβεβλημένο, με την δυναμική μας παρουσία, να δώσουμε το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης, μέχρι την ανατροπή της εγκληματικής πολιτικής για τα Λιμάνια, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.