ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
Οδ. Ανδρούτσου 1 & Κανάρη, 18648-Δραπετσώνα,
Τηλ.: 210-4630446, Fax : 210-4614655
E-mail : omyle@olp.gr, website : www.omyle.gr
Πειραιάς 20.07.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απορρίφθηκε η αγωγή φορέων της Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσαν από την Δικαιοσύνη να κηρύξει «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε.
Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων στα Λιμάνια, για την εργασιακή συνέχεια και την θεμελίωση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, έπεσε στο κενό και απορρίφθηκε πανηγυρικά.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ έδωσαν έναν μαζικό και δυναμικό αγώνα, με τον οποίο ανέδειξαν την βασική διαφωνία τους στο ξεπούλημα των Λιμανιών και κατέδειξαν με όλους τους τρόπους το οικονομικό και πολιτικό έγκλημα που συντελείται στον χώρο των Λιμανιών.
Πέρα, όμως, από αυτό οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν την θεμελίωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την διατήρηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) και τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η προσπάθεια χαρακτηρισμού της ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ως παράνομης και καταχρηστικής, την ώρα μάλιστα που αυτή είχε ανασταλεί, αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Είναι εμφανές ότι επεδίωξαν την λήψη και επιβολή «προληπτικών μέτρων» σε βάρος των εργαζομένων και ουσιαστικά την κατάργηση του κατοχυρωμένου συνταγματικά δικαιώματος της απεργίας.
Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την «εργασιακή ειρήνη».
Οι φορείς της Θεσσαλονίκης, αντί να συνταχθούν με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, επέλεξαν να λειτουργήσουν ως «λαγοί» των Κινέζων και της Κυβέρνησης, στοχεύοντας στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τα σχέδια όλων εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε γκέτα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον εργασιακού μεσαίωνα. Ας καταλάβουν όμως κι αυτοί ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πιόνια στη σκακιέρα των σχεδίων τους.
Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια θα συνεχίσουν με υπευθυνότητα και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, με θεσπισμένους κανόνες εργασίας μέσα από Κανονισμό Προσωπικού και με την πραγματική διατήρηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
Το δικαίωμα στη δουλειά είναι ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας
και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.
Οι αγώνες των εργαζομένων δεν ποινικοποιούνται.